Ga je binnenkort op jezelf wonen? Verdiep je dan in de verzekeringen die je af kunt sluiten. Als je een huis gekocht hebt, kun je niet om een opstalverzekering heen. Daarnaast kun je ook nog een inboedelverzekering afsluiten. Omdat laatstgenoemde verzekering niet verplicht is, twijfel je misschien of je hem wel of niet af moet sluiten. In deze tekst helpen wij je om een keuze te maken.
 

Niet verplicht, wel handig

Ondanks dat een inboedelverzekering niet verplicht is, sluiten veel Nederlanders deze verzekering wel af als zij op zichzelf gaan wonen. Dit komt vooral doordat je hiermee ook de losse spullen in huis verzekert, zoals je meubels en elektrische apparaten. Heb je alleen een opstalverzekering en ontstaat er (ook) schade aan losse spullen in huis? Dan heeft het geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen. Zij vergoeden namelijk alleen schade aan je huis zelf en alles wat hieraan vastzit.
 

Wat dekt een inboedelverzekering precies?

Ben je nog steeds niet overtuigd van een inboedelverzekering? Dan wil je misschien ook nog weten wat deze verzekering precies dekt. Als er schade ontstaat aan losse spullen in huis door brand, inbraak, lekkage, storm, rook of schroeien, kun jij je inboedelverzekering gebruiken. Je verzekeraar keert dan geld uit om deze schade te vergoeden. Telefoons, laptops en tablets zijn vaak standaard meeverzekerd en daarnaast ben je bij veel verzekeraars ook (deels) verzekerd voor schade door cybercriminaliteit. Kies je voor een inboedelverzekering van Univé? Dan geldt er geen eigen risico bij schade en zijn je spullen nooit onderverzekerd.
 

Inboedel basis vs. Inboedel All Risk

Wie denkt dat iedere inboedelverzekering hetzelfde is, heeft het mis. De meeste verzekeraars maken namelijk onderscheid tussen verschillende soorten inboedelverzekering. Naast de basisverzekering kun je ook een allrisk inboedelverzekering afsluiten. Kies jij ervoor om je inboedel allrisk te verzekeren? Dan ben je ook verzekerd bij schade door ongelukjes in huis en schade door vallen en stoten. Schade aan spullen buiten je woning in Nederland zijn zowel bij de basis als allrisk inboedelverzekering niet verzekerd. Dit kun je overigens wel meeverzekeren door een Inboedel All Risk in combinatie met Buitenhuis dekking af te sluiten.
 

Premie van een inboedelverzekering

Net als voor elke andere verzekering betaal je ook iedere maand premie voor een inboedelverzekering. Voordat je deze verzekering afsluit, ben je ongetwijfeld ook benieuwd wat je hier per maand aan kwijt bent. Helaas kunnen we je dit niet precies vertellen, want de premie hangt af van de keuzes die je zelf maakt. Hoe uitgebreider de dekking, des te hoger de premie uitvalt. Gelukkig kun je op de website van vrijwel iedere verzekeraar de inboedelverzekering premie berekenen.
 

Sluit online je inboedelverzekering af

Zie je inmiddels in dat een inboedelverzekering handig is? Dan kun je deze woonverzekering via Univé online afsluiten. Deze verzekeraar stelt je een aantal vragen over jezelf en je woning. Op basis hiervan zie je hoeveel je betaalt voor een inboedelverzekering. Als de premie je aanstaat, kun je direct een aanvraag indienen en ben je snel verzekerd.